8 Mayıs 2015 Cuma

Siz vegansınız peki ya dövmeleriniz?

Dövmenin veganı mı olur demeyin. Belki ilk duyduğunuzda kulağa farklı gelebilir. Çünkü genelde veganların sadece yiyeceklerine, giyeceklerine ve kişisel bakım ürünlerine dikkat ettiğini düşünüyoruz. Oysaki Amerika'da James Spooner'ın başlattığı vegan dövmecilik Türkiye'ye de geldi. Duygu Abacı'nın sahibi olduğu 'Taste Of Ink Dövme Stüdyosu'nda normal dövmeciliğin yanında vegan dövme de yapılıyor. Abacı'nın istediği ise, bu görüşü yaygın hale getirerek herkese duyurmak.

Duygu Abacı vegan dövme temalı posteriyle.
Duygu Abacı, vegan hayat biçimine ilk adımını vejetaryen olarak atanlardan. Mimar olan ve öğrencilik yıllarında dövmeye merak salan Abacı yıllar geçtikçe kendini bu işin içinde bulmuş. Daha sonra kendi yaşam felsefesini ve hobi olarak açtığı stüdyosunu birleştirmeye karar vermiş. Ardından da benimsediği felsefeyi stüdyosuna yansıtarak vegan dövmeyi uygulamaya koymuş.
İlk olarak Amerika'da ortaya çıkan vegan dövmecilik daha sonra veganlığın artmasıyla diğer ülkelere de yayılmış. Türkiye için ise oldukça yeni. Şimdiye kadar profesyonel olarak ilk vegan dövmeci olan Taste Of Ink Tatto Studio' yu görüntüledik ve vegan dövmenin farklarını sizler için öğrendik.

Vegan dövme boyları.
Bir dövme nasıl vegan olur ya da olmaz?
Normal dövmelerde süreç şöyle;
  • Dövme öncesi tıraşlanan bölge için kullanılan tıraş bıçağında ki jel ya jelatin ya da hayvan kemiğinden elde edilen bir sıvı.
  •  Bölgeyi dezenfekte etmek için kullanılan ve çoğu dövmeci tarafından tercih edilen sıvı sabun hayvanlar üzerinde test edilen bir marka.
  •  Siyah boyaların bazıları ise hayvanların kemik tozundan elde ediliyor.
  •  Dövme sırasında ve sonrasında kullanılan bir diğer ürün ise "vazelin". İçeriğinde lanolin-koyun yününden elde edilen bir madde- bulunuyor.
Vegan dövme sonrası bakım kremi.
İşte bunu fark eden veganlar, yerine alternatifler üreterek dövmeyi vegan hale getirdi. Abacı da yukarıdaki ürünlerin hiçbirini kullanmıyor. Onların yerine yurt dışında getirttiği vegan ürünleri veya alternatiflerini tercih ediyor. Örneğin, vazelinin yerine doğada ona en yakın olarak görülen "shea yağı (karite yağı) kullanıyor ki bu bir ağaçtan elde edilen vr içerisinde doğal güneş koruyucular bulunan organik bir yağ.

Kullanılan hiçbir ürün insan cildine, sağlığına zararlı değil. Hem hayvansal hiçbir şey kullanılmıyor hem kullanılan yağlar, bakım ürünleri cildi besliyor. Örneğin, dövme sonrası kullanılan bazı kozmetik bakım ürünleri veya merhemler -dövme için üretilmediklerinden-bir süre sonra dövmenin rengini ve özelliğini kaybetmesine de neden olabiliyor. Burada kullanılan karite yağı sayesinde dövme koruyor ve tamamen doğal bir ürün kullanılmış oluyor.
Taste Of Ink Tatto Studio'da dövme zamanı.
Ancak vegan dövme malzemeleri her zaman kullanılan malzemelere göre biraz daha maliyetli. Yurt dışından gelen malzemeler daha pahalı oluyor. Merak ettiğimiz ise pahalı olan malzemelerin dövme fiyatlarına yansıyıp yansımadığıydı. Daha ucuza mal edilen ürünlerden yapılan dövmelerin vegan dövmeden daha az maliyetli olacağını düşünmüştük ki Duygu Abacı konuya açıklık getirdi: Veganizm herşeyden önce fedakarlık gerektirir. Bu da onun ufak bir kısmı sadece. Savunduğumuz düşüncenin daha çok kişiye ulaşması için uğraşıyoruz.Talep arttıkça aldığımız ürünlerin de fiyatının düşeceğini tahmin ediyorum. Öyle olmasa bile para hiçbir zaman bir candan daha değerli değildir. Bu mentaliteyle fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmayı doğru bulmuyoruz.

Eğer siz de sadece vegan ürünlerden oluşan vegan dövme yaptırmak isterseniz Çiftehavuzlar- Kadıköy'deki Taste Of Ink Tatto Studio' ya uğrayabilirsiniz.

Haber türü: Fotohaber
Görüntüler: Ece Kartal

Taste Of Ink Tatto Studio'ya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 https://www.facebook.com/xtasteofinkx?fref=ts




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder